21.10.2019

          

 

COMUNICAT

 

                   

       

        Urmare a unor informații apărute în spațiul public referitoare la modul de înregistrare și instrumentare a cauzei penale având ca obiect împrejurările în care a survenit decesul P.L.P. – pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț,

 

        Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

        La data de 16.10.2019, ora 2118 procurorul de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a fost sesizat de către ofițerii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș – Serviciul de Investigații Criminale cu privire la faptul că pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuț, pădurea Rogozului a fost găsit decedat pădurarul P.L.P. care prezenta o plagă împușcată în zona pieptului, iar lângă cadavru a fost găsită o armă de foc care prezenta urme de degradare.

 

            Pe baza primelor informații cu privire la împrejurările decesului procurorul s-a sesizat din oficiu cu privire la infracțiunile de:

 

                - ultraj prevăzută de art. 257 alin.1 Cod penal raportat la infracțiunea de omor prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal;

                - uz de armă fără drept prevăzută de art. 343 alin.1 Cod penal.

 

            Prin ordonanța din aceeași dată s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul infracțiunilor susmenționate. Pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele de la momentul sesizării și până în prezent s-a administrat și se administrează un probatoriu specific, complex, constând în: cercetarea locului faptei; examinarea de obiecte și persoane, ridicarea de probe biologice, audieri de persoane, constatări și expertize medico-legale și alte tipuri de expertize criminalistice, etc.

 

             Potrivit constatărilor preliminare formulate de medicii legiști, moartea numitului P.L.P.   s-a datorat „hemoragiei interne urmare unei plăgi împușcate, toracică cu lezarea organelor interne (plămâni) și vaselor mari (aortă toracică, venă cavă superioară). Leziunile cu rol tanatogenerator s-au putut produce prin împușcare, posibil armă cu alice, în legătură de cauzalitate directă cu decesul”.

 

            Până la acest moment nu s-a formulat vreo acuzație penală față de vreo persoană.

 

            În momentul în care, pe baza probelor, se va putea stabili vreo concluzie cu privire la împrejurările în care a survenit decesul vom comunica opiniei publice informații suplimentare.

 

            Precizăm că încă de la momentul sesizării dosarul a fost înregistrat și instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș neefectuând nici un act de urmărire penală în cauză.